Týdeník pro Sluneční soustavu a nejbližší okolí

                               HROMOSVOD

    Hromosvod - Thunderrod - Gpomocvod - Donnerleitung - Pararrayos
       Číslo 4                 3.9.2003                 Ročník:7

Školy prvního září neotevřely dveře
3012  z  celkem  5728  škol  se  1.  září  zapojilo  do  stávky  učitelů
a nepustily děti dovnitř. Učitelé požadují  zvýšení platů. K učitelům se
připojili  i  pracovníci  finančních  úřadů.  Zvýšení  platu žádá i řada
dalších profesí.
Já taky.
- na Sněžce napadl první sníh
- k Zemi se blíží asteroid, který by nás mohl zasáhnout v roce 2014

Pro velký úspěch minulého kuchařského  příspěvku o čatní, jsme poprosili
Čufta, aby nám tentokrát připravil příspěvek o madráském kari. Tu je:

Madráské kari (Čuft)
====================
Tak jsem tu zas, a tentokrát se slibovaným madráským karí.
Nejdřív si uděláme jasno v pojmech.

(List kari, curry leave - Murraya Koenigii)
Karí je:
a) sušená kytka Murraya Koenigii
b) směs koření, která tu kytku zpravidla vůbec neobsahuje
c) typ pokrmu, který není založen ani na a) ani na b)

Takže  teď, když  jsem vám  v  tom  udělal úplnej  chaos, se  vrhneme na
madráské karí,  což je směs koření,  tedy karí b). Pochází  z jihu Indie
a je charakteristické  svou ostrostí, ale  i vůní a  komplexností chutí,
což  je  sladká,  slaná,  kyselá,  hořká,  trpká  a palčivá v příslušném
poměru.
  Redakce chtěla v článku uvést i  nějakou legendu o madráském karí, ale
jediná, kterou jsem  vyšťoural, není z nejslušnějších, a  navíc je psaná
v sánsprdu, což je primitivnější předchůdce  sánksrtu, takže byste si to
užívali mnohem míň, než baladu o vindalů.
Nakonec - nemusí to být jen samé  srandičky, no ne? Aspoň bude víc místa
pro recepty. Ale abyste neřekli, že jsem suchar, tak jenom naťuknu, že v
sánsprdu  se historka  odehrála v  Mrdásu, kde  měl každý kuchař vlastní
předpis na  Harí a jeden  z nich se  pak pokoušel o  jakousi průmyslovou
špináž.
Nějakou  roli v  tom sehrálo  ločidlo  -  což je  produkt někaké  byliny
a označuje  se  jako  čertovo  lejno.  No  a  ten maník zřejmě neovládal
sánsprd  - jistě  ne jako  já, a  na tom  ďábelským hovvnu  prostě nějak
selhal. Víc  vám k tomu  neřeknu, snad  jen  že v sánsprdu  je to pěknej
nářez. Zkoušet ho  napodobit je stejnej nesmysl jako  skákat na splašený
kobyle z Vyšehradu do řeky, jenom proto, že Horymír byl pašák.
Takže mi  nikam žádný sračky  nedáme a tady  je recept na  karí na přímo
madráský,  ale  to  se  dá  koupit  -  vyrábí  ho  firma  Rajah  (rádža)
a distribuuje ho F.W.Tandoori.
(http://www.fwtandoori.cz)

10 dílů kurkumy
8 dílů koriandru
6 dílů kardamonu
4 díly kmínu
3 díly pálivé papriky
1 díl koření čilli
1 díl hřebíčku

Koření, které je vcelku, opražíme na  sucho na pánvi až se rozvine vůně.
Na umletí je výborný mlýnek na  kávu. Recept s použitím mandráského karí
je na polévku  milagutannír, která Angličákům chutnala tak  moc, že z ní
udělali mulligatawny, a tak je teď známá po celém světě.
Základem  je kuře  uvařené naměkko  s celým  pepřem a  novým kořením, se
dvěmi menšími cibulemi a solí. Vývar si schováme a kuře obereme.
Na přepuštěném  másle (bez šmolce)  smažíme cibuli dozlatova,  přihodíme
drcený  česnek,  nastrouhaný  jablíčko  a  mrkev,  lžičku  karí,  lžičku
drceného  koriandru  a  jeden  brambor  na  kostičky. Postupně přiléváme
vývar a vaříme a vaříme, až je to na sračky,
přidáme trochu kečupu nebo rajskýho protlaku, ale ten použijeme račši na
začátku mezi  cibulí a jablíčkem 9  je to lepšíú. Kečup  zase ne, ten je
doslazovaný  a  při  restování  by  se  obažený  cukr napaloval. Nakonec
rozmixujeme  nebo   protlačíme  sítem.  Vložíme   kousky  kuřecího  masa
a vařenou rýži. Můžeme zjemnit smetanou, jogurtem nebo kokosovým mlékem.

Tak dobrou chuť a příště zase třeba z jiných koutů naší modrý koule Země.

Vtip
====
Nekdo zaklepe na dveře a dědeček se otráveně ptá: "Kdo je tam?"
"Tady Jean Claude Van Damme."
"Jděte do prdele všichni čtyři!"