Týdeník pro Sluneční soustavu a nejbližší okolí

                               HROMOSVOD

    Hromosvod - Thunderrod - Gpomocvod - Donnerleitung - Pararrayos
    Číslo 19                    21.12.2003                  Ročník:7

 Toto  číslo je  věnováno nám  všem, co  píšeme Hromosvod.  Vím, že  vás
vždycky  zajímalo kdo  to čte,  kolik jich  je, co  jsou zač.  Pravda je
krutá - ano,  čtem si to sami. A ještě  pár dalších drzounů. Statistiky,
které  nám ve  zkušebním provozu  zdarma poskytl  (od teď  už za prachy)
server Navrcholu, najdete na konci.  Letos jsme vydali neuvěřitelných 20
čísel. Děkuju a přeju nám ještě více šílenství do roku příštího.

Zprávičky
---------
- na pražském sídlišti Černý Most vyhořel  jeden z bytů; hasiči na místě
vynesli sedm dětí a vyvedli dva dospělé.
- nechal jsem se trochu ostříhat.
Brutální Nikita (jet)
---------------------
Včera  jsem se  díval na  další Brutální  Nikitu. Jde  o americký remake
původního snímku Lucca  Bessona z roku 1990. Pro  úplnost připomínám, že
koncem devadesátých let byl připraven celý seriál (5 sérií!), kterému se
věnuje například tento web - www.nikita.webz.cz
 Byl jsem  dost vyřízenej, a tak  jsem u toho klimbal  a sledoval jen po
očku. Pokud chcete vidět Brutální  Nikitu, tak se samozřejmě koukněte na
originál.  Ale  pokud  jste  vyznavači  brutálních  Nikit,  a rádi byste
shlédli další varietu na známé téma, je tento snímek určen pro vás.

 Velkým kladem je samozřejmě představitelka  hlavní role, které se ujala
Bridget  Fonda. Pěkná  baba a  bylo se  na co  koukat. Chválit lze ještě
jejího přítele,  kterej nebyl z  role, jako zpravodajský  guru - strýček
Bob.  Ten  se   jim  nepovedl  a  nebyl  věrný,   ani  přesvědčivý,  ani
důvěryhodný.

 Některé  scény  byly  trochu   upravené,  některé  hodně.  Částečně  se
například změnila  scéna, kdy Nikita střílí  z koupelny. Zatímco původně
byla  oběť  na  loďce  na  kanálu  v  Benátkách,  tentokrát  se  jednalo
o karneval  v New  Orleans. Hodně  se změnila  kultovní scéna s Viktorem
čističem.  Nejednalo   se  o  ruské  velvyslanectví,   ale  o  rezidence
jaderného vědce.  Viktor mě taky  hodně zklamal, navíc  se s ním  Nikita
nakonec musela poprat. Ale to už bych zase porovnával s originálem.

 Příjemnou  obměnou  bylo  prostředí,  zbraně  a  hlavně  filmová  hudba
- velice příjemná záležitost. Uchvátaná  byla i závěrečná scéna. Myslíte
si vážně že se Nikitě nakonec podařilo zmizet?

Čuftovo Zdařbůh!
----------------
 Na naléhání  redakční reakční rady,  z níž většina  členů má ke  Kladnu
víceméně  kladný vztah,  si dáme  na nějakou  dobu pauzu  od světoběhání
s příborem v ruce a povíme si jak to bylo s jídlem na Kladensku za onoho
času.  Především byste  měli vědět,  že Kladno  a Kladensko  je byl kraj
v pravdě  revoluční a  skrznaskrz proletářský.Až  vám popíši  jídelníček
průměrné dělnické  rodiny pochopíte, že  ti hoši stávkou  v podstatě nic
moc neriskovali a spíš než hrdost nebo touha po sociální rovnosti, je ke
vzpouře  proti  buržoazním  nenažrancům  toho  nejhrubšího zrna ponoukal
hlad, který jak známo je hned po mně ten nejlepší kuchař .

 Kladensko byl  až donedávna kraj  hornický, bylo tu  jedno z největších
nalezišť  kvalitního   černého  uhlí,takže  i   jídelníček,  který  dnes
zdrbneme, se  tohoto bude úzce dotýkat.  Vzhledem k tomu že  jsem dítkem
Rudého Kladna, nebudeme řešit  jídelák obézních, zpovykaných uhlobaronů,
ale  statných, zdravých  a silných  horníků s  čistým kádrovým  profilem
a patřičným  dělnickým  původem.  Horníci  v  podstatě  kromě  kopy dětí
a malých baráčků, ve kterých se tísnili  s kopou dětí, neměli vůbec nic.
Vlastně ještě  celkem d ost hustou  pracovní náplň a dobu,  a taky hlad.
Kdo měl štěstí a byl o  něco majetnější, vlastnil několik řádků brambor,
což už  bylo něco na čem  se dalo solidně stavět.  Naprostá většina však
neměla  nic.   Na  nudličkovitých  záhoncích  se   kromě  brambor  ještě
pěstovalo  zelí a  mák, a  pokud se  u kamen  krčilo několik  slípek pak
i trocha toho Zrní (koncert 11.1.2004 klub Vagón).

 Co  se týká  ostatních základních  potravin, nakupovalo  se mléko, tuk,
vejce,  mouka a  chléb v  konzumu.Většinou byli  nuceni odebírat zmíněné
potraviny  v závodních  konzumech a  peníze jim  byli strhávány  z platu
– chléb  dostávali dvakrát  týdně, mouku  jednou za  čtrnáct dní. Chlapi
ušmudlaný dostávali zálohu a plat, takže penízky a nějakej ten dlabanec,
byly dvakrát  za měsíc, mamina pak  sloužila za nějakej ten  šesták nebo
naturálie u sedláka v blízkém okolí,  většinou za řepu a brambory. Jídlo
se mastilo sá  dlem a lojem. Máslo bylo tak  drahý, že ho horníci prostě
nepoužívali. A  lůj byl ještě  levnější než sádlo.  Sádla se v  průměrné
rodině spotřebovalo  1-2 kg za  měsíc a to  se mastilo většinou  těm kdo
chodili  na šichtu,  ostatní se  v lepších  případech směli  podívat jak
sádlo vypadá a do hluboké noci si  pak o sádle vyprávěli pohádky. Kde to
bylo jen trochu možné, sádlo nahrazoval mák nebo povidla.

 Začínáte sledovat ty typické rysy  české kuchyně? Stejně tak se šetřilo
i cukrem –  ten nahrazoval tzv.syrob,  vařený z řípy.  Maso bývalo pouze
o nedělích, a o svátek (Velikonoce,  Vánoce, posvícení a pouť). Někdy se
ani nedivím že  tenkrát ty lidi volili komunisty…  Mléka bylo poskrovnu,
takže se  s ním obarvila  káva taťkovi, jdoucímu  rubat, anebo se  s ním
zkrátka  zadělalo  na  buchty.  První,  a  největší porci dostával taťka
živitel. Děti  byly až daleko  za ním a  maminka dojídala co  zbylo, což
nezřídka nebyl o nic. Otec dostával maso  a otci se mastilo (kde jsou ty
časy!).  Všechno se  jedlo lžící  a z  jedné mísy,  taťka měl  přirozeně
talíř.
 Snídaně:  Bílá nebo  černá káva,  v některých  případech oslazená, k ní
suchý chléb nebo vařený brambor.
 Sváča do práce: totéž
 Svačina pro  děti do školy: skrojek  chleba, v létě a  na podzim trochu
toho ovoce.
 Oběd: Polévka – vařila se kmínová, bramborová, zelná, hrachová.
Tzv.  skleněná  polévka  se  připravovala  tak,  že se uvařili knedlíky,
a z  vody co  po nich  zůstala, se  za vydatné  pomoci octa,  nalámaného
chleba anebo mačkaných brambor uvařila tato pochoutka. Oblíbená byla pro
svojí rychlou přípravu také česnečka.

 Polévky   se   dochucovaly   kmínem,   majoránkou,  zelenou  petrželkou
a houbami. Jako  hlavní chod byly  často brambory, nebo  brambory a taky
docela  často  brambory.  Na  loupačku  –  velice  populární receptura ,
šťouchané, kaše anebo chlupatý  knedlíky. Celkem oblíbené byly škubánky.
Z mouky se pekly nasucho vdolky a polévaly se syrobem nebo povidly anebo
s lesním ovocem které obstarali děti.

 Z  obyčejného  těsta  se  pekly  tzv.  karásky  zapletené  jako  houska
a sypané  mákem a  solí. Z  ječné mouky  se pekly  lívance. Na neděli se
pekly buchty  - “cihly“ -  čtyři na plech.  Když byla sezona,  plnili se
ovocem, povidly nebo tvarohem, když  sezona nebyla. Anebo ničím, když to
stálo úplně za hovno.

 Vařili  se knedlíky,  a ke   knedlíkům omáčky  – rajskovka,  tedy známá
rajská omáčka  jejíž tradiční sladkokyselá chuť,  je dědictvím rajskovky
dělané výhradně z  rajčat nakládaných v octě. Snad  proto tuto chuť naši
nápadití  předci umlátili  skořicí  a  cukrem. Dále  koprovka, cibulová,
okurková, houbová a křenová omáčka.

 Krajovým jídlem byla tzv. uhlířina-  brambory s pokrájenými knedlíky se
smaženou  cibulkou a  sádlem. Kladenským  jídlem se  pak staly  piskorky
– vdolky pečené na plotně, které se po upečení roztrhly a polily mlékem,
posypaly strouhaným perníkem a omastili.

 Vánočním jídlem byla hrachová polévka,  černý kuba, králík na černo, po
večeři  vánočka  nebo  štrůdl  a  čaj.  Na  Boží  hod pak maso s omáčkou
a knedlíkem. Další lepší jídla byla krupicová kaše, velikonoční nádivka,
tradiční zabijačkové menu.

 Klasickým  pojmem je  na Kladensku  tzv. buďák,což  je podle  některých
lidí buchta  s mákem a švestkami,  podle jiných pak jakákoliv  buchta či
koláč, levnějšího charakteru.

 Takže to  bychom tak v rychlosti  měli a necháme se  překvapit s čím na
vás  přijdu příště.  Mějte se  rádi –   já se  mám taky  rád a  važte si
dobrého bidla!! Čau Čuft

Statistiky Hromosvodu (xhr)
---------------------------
 Jak by vypadal extrémní návštěvník  Hromosvodu? Během jedné návštěvy si
prohlédl 39 stránek. Trvalo mu to  18,5 minuty. Kromě Pí*ovin si zvláště
početl v  letošním sedmém čísle.  Byl připojen přes  poskytovatele TERMS
a mohl  být  ze  Vsetína.  Mohl  mluvit  švédsky  a  na  svém  Macu, měl
nainstalován  prohlížeč Safari  (!). Hromosvod  objevil přes  vyhledávač
Zoohoo. Statistiky jsou zpracovány od 27. října do poloviny prosince.

 

Odkazovač

počet návštěv

%

1

Záložky (oblíbené) či přímý zápis adresy do prohlížeče

98

43,56

2

http://search1.seznam.cz/search.cgi?mod=k-p-y&w=picoviny

10

4,44

3

Nepředán či blokován

8

3,56

4

http://search1.seznam.cz/search.fcgi?w=test v%ECrnosti&mod=k-p-y&firm=&sid=&from=11&l=11&r=

6

2,67

5

http://www.uzdroje.cz/Zabava/Humor/hits.htm

5

2,22

6

http://www.uzdroje.cz/Zabava/Humor/

4

1,78

7

http://www.uzdroje.cz/Zabava/Humor/index.htm

4

1,78

 

Zobrazená stránka

počet zobrazení

1

http://www.hromosvod.cz/archiv/98prazdn/

579

2

http://www.hromosvod.cz/archiv/98prazdn/index.html

439

3

http://www.hromosvod.cz/

225

4

http://www.hromosvod.cz/archiv/archiv.html

100

5

http://www.hromosvod.cz/teorie/index.html

42

6

http://www.hromosvod.cz/archiv%5C0306%5C200306.html

39

7

http://www.hromosvod.cz/archiv/0308/200308.html

24

8

http://www.hromosvod.cz/teorie/historie.html

20

9

http://www.hromosvod.cz/onas.html

18

10

http://www.hromosvod.cz/archiv/0307/200307.html

18

11

http://www.hromosvod.cz/archiv/0309/200309.html

18

12

http://hromosvod.cz/

16

13

http://www.hromosvod.cz/archiv/0310/200310.html

15

14

http://www.hromosvod.cz/archiv/0303%5C200303.html

14

15

http://www.google.sk/search?q=cache:rmyRJpe-kc8J:www.hromosvod.cz/archiv/98prazdn/+vtip+viagra&hl=sk&ie=UTF-8

13

16

http://www.hromosvod.cz/teorie/cotoje.html

11

17

http://www.hromosvod.cz/archiv/0306/200306.html

11

18

http://www.hromosvod.cz/teorie/typy.html

10

19

http://www.hromosvod.cz/archiv/0305/200305.html

10

 

Čas za jednu návštěvu

Počet návštěv

1

0:30

42

2

1:00

19

3

1:30

11

4

2:00

7

5

2:30

5

6

3:00

5

7

4:30

5

8

4:00

4

9

6:00

4

10

8:00

4

11

18:30

4